Deri Hakkında
Posted in

Astarlık Deri

Astarlık Deri
Posted in

Astarlık Deri

Derinin kullanım alanı birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Kullanım alanı geniş olan bir deri türü de astarlık deridir.

Deri, tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar gelen bir üründür. Hayatın her alanında deri kullanılmaktadır. Özellikle moda tasarımcılar tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Moda sektörü dışında ev eşyalarında da deri kullanılmaktadır. Derinin parlak görünümü ve şık olması hem kıyafetlerimize hem de eşyalarımıza farklı bir hava katmaktadır. Bunların yanında dayanıklı olması da derinin kullanım alanını artırmaktadır. Sevilerek kullanılan derinin aynı zamanda birçok çeşidi de mevcuttur.

Giyim üretimi için kullanılan ve işlenen deri farklı özelliklere sahipken, eşyalar için üretilen deri farklı şekilde üretilmektedir.

Astarlık Deri Nedir?

Yumuşak, ince ve elastik yapıdaki derilerdir.Keçiden elde edilen türüne astarlık glase ismi verilmektedir.Koyundan elde edilen türüne ise meşin adı verilmektedir. İnce olduğu için meşin olarak isimlendirilen deri astarlık olarak tercih edilmektedir.

Fakat şunu da belirtmek gerekir ki danadan da yapılan astarlar bulunmaktadır. Astarlık deriler diğer deri türlerine göre kalitesi daha düşüktür. Kalitesinin düşüklüğü ile birlikte de diğer deri türlerine göre daha ucuzdur. Yüzeylerde kullanılamayacak, ufak tefek hataları olan deriler genellikle astarlı deri olarak kullanılmaktadır, diğer deri türlerine göre daha ince ve elastik yapıdadır. Ayrıca kalitesinin diğer deri türlerine göre daha düşük olması sebebi ile de daha ucuz deri türüdür. Ufak tefek hatası olan deri genellikle astar deri olarak kullanılmaktadır.

Astarlık Deri Nasıl Üretilir?

İlk öncelikle deri yapımı oldukça zor bir işlemdir. Belirli hayvanların derileri, belirli yöntemlerle temizlenmelidir. Hayatımızda en sık karşılaştığımız deriler; dana, koyun ve keçi derileridir. Deri, hayvanlardan elde edilmesi sebebi ile organik bir üründür. Derinin hemen tuzlanması gerekmektedir aksi takdirde çürüyecektir.

Üretiminde ise genellikle deforme olmuş deriler kullanılmaktadır. Yüzeylerde kullanılamayacak, hataları olan deriler, astar deri şeklinde kullanılmaktadır. Genellikle deforme olan derilerden elde edilmesi sebebi ile fiyat olarak diğer deri türlerinden daha uygundur.

Derinin türlü yöntemlerle tabaklanmasıyla elde edilir. Doğal renkte boyanan yumuşak ve ince aynı zamanda elastik derilerdir. Keçiden elde edilen deri türüne astarlık glase adı verilirken, koyundan elde edilenlere ise meşin adı verilmektedir. Meşin olarak isimlendirilen deri, ince olduğu için sadece astar olarak tercih edilmektedir. Ayrıca dana derisinden yapılan astarlar da bulunmaktadır. Astarlık deriler, diğer deri çeşitlerine oranla daha düşük kaliteli ve daha ucuzdur. Genellikle yüzlük olarak kullanılamayacak ufak tefek kusurları olan deriler, astarlık olarak değerlendirilmektedir.
Astarlık deriler, koyun ve keçi derileri ile sığır yarma derilerinin çeşitli şekillerde tabaklanmasından elde edilen doğal renkli veya boyanmış ince, yumuşak ve cildi düzgün derilerdir. 2 tiptedir. Birincisi; perdahlanmamış ve boyanmamış astarlık derilerdir bunlara meşin adı da verilir. kg üzerinden alınıp satılırlar. İkincisi ise; perdahlanmış ve boyanmış, bunlar desi (alan) hesabıyla alınıp satılırlar.

Astarlık Deri Nerelerde Kullanılır?

Eski uygarlıklarda dahi çok önemli bir yere sahip olan deri, günümüzde de çok fazla kullanılmaktadır. Üstelik günümüzdeki teknolojik gelişmeler dikkate alındığında deri sektörünün çok daha fazla alana hakim olduğunu söylemek gerekmektedir.

Derilerin en fazla giyim sektöründe karşımıza çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.  Genellikle eti yenilebilen hayvanların deri üretimi fazla olsa da yılan, timsah gibi hayvanların derisi de kullanılmaktadır.

Astarlık deri iç yüzeylerde kullanılmaktadır. Eşyaların, kıyafetlerin, ayakkabıların iç yüzeylerinde astarlık derilere sıkça rastlamaktayız. Astarlık derinin ince ve elastik bir yapıda olması sebebi ile iç yüzeylerde sıkça kullanılmaktadır.

Bizi sosyal medya üzerinden takip edebilir ve oradan da sipariş verebilirsiniz.

İletişim Bilgilerimiz

İstoç Ticaret Merkezi 19. Ada No:86-88 Bağcılar / İstanbul

[email protected]
Tel: (0212) 659 53 42