Deri Hakkında
Posted in

Deri Cüzdan Bakımı

Deri Cüzdan Bakımı ve Temizliği
Posted in

Deri Cüzdan Bakımı ve Temizliği

İyi bir deri cüzdanınız varsa uzun yıllar severek kullanabileceğiniz güzel bir eşyanız var demektir. Cüzdanınızı iyi kullanır, temizlik ve bakımını da doğru şekilde yaparsanız kullanım süresi uzar. Böylelikle cüzdanınız belki çocuklarınıza, hatta torunlarınıza kalacak bir aile yadigarı haline gelir. Ne var ki temizlik ve bakım konusuna gereken özen gösterilmediğinde deri cüzdanların kullanım ömürleri azalıyor.

Kullanıcıların yaptığı çeşitli hatalar ve ihmaller nedeniyle deri cüzdan üzerinde istenmeyen görüntüler oluşuyor. Bu gibi durumlarda kullanıcılar yeni ürün almak zorunda kalabiliyor. Peki deri cüzdan temizliği ve bakımında nelere dikkat etmek gerekir? Bunları yaparken hangi maddeleri kullanmak, uygulamaları nasıl yapmak gerekir? Bu yazımızda deri cüzdan temizliği ve bakımı hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Deri Cüzdanınızı Suyla Yıkamayın

Hangi türden olursa olsun hiçbir deri ürününü suda kesinlikle yıkamamalısınız. Deri ürünlerin en sevmediği şeylerin başında su gelir. Derinin organik bir dokuya sahip olması suya direncini düşürür. Suyla temasın yanı sıra derinin kuruması da ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü deriyi yanlış şekilde kurutursanız yüzeyinde çatlak oluşmasına neden olursunuz. Islanan deriyi kurutmak için en etkili yöntem oda sıcaklığında kurumaya bırakmaktır.

Ne var ki pek çok kullanıcı, suyla temas eden deri cüzdanı saç kurutma makinesiyle kurutmanın faydalı olduğunu düşünür. Oysa bu yöntem derinin doğal yapısına zarar verir. Saç kurutma makinesinin üflediği sıcak hava nedeniyle derideki lifler sertleşir. Bu durum deri katmanlarının nefes almasını önler ve ürünün kullanım ömrünün kısalmasına yol açar. Herhangi bir nedenle suyla temas eden cüzdanınızı nemini aldıktan sonra oda sıcaklığında kurumaya bırakmalısınız.

Deri Cüzdan Temizliğinde Islak Mendil Kullanılmaz

Deri cüzdan bakımı konusunda en yaygın hatalardan biri de ıslak mendil kullanmaktır. Derinin üzerinde leke veya kir birikmişse akla genellikle ıslak mendil ile deri cüzdan temizliği gelir. Ne var ki markası ne olursa olsun tüm ıslak mendiller temizlik sırasında derinin yüzeyine ve liflerine zarar verir. Islak mendil eğer alkollüyse bu zarar çok daha fazla olacaktır. Nitekim alkol nedeniyle derinin tüm özel dokusu kaybolur. Dahası alkolsüz ıslak mendil çeşitleri de deri yüzeyine zarar verir.

Bu noktada pek çok kullanıcı, bebekler için üretilen ıslak havlu çeşitlerinin deriye zarar vermediğine inanır. Bebek cildi için zararsızsa deri temizliği için de zararsız olduğuna inanırlar. Oysa hakikat aksi yöndedir. Bebek havlularındaki diğer temizleyici maddeler de deri cüzdan temizliğinde yüzeye zarar verir. Yani alkolsüz de olsa ıslak mendiller yüzeyde renk farkı ve doku kaybına yol açar.

Deri Cüzdan Bakımında Özel Temizleyiciler Kullanmalısınız

Ne kadar iyi korusanız da deri cüzdanınızda zaman zaman leke oluştuğunu görebilirsiniz. Deri cüzdan temizliği konusunda en doğru çözüm aslında deri temizleyici kullanmaktır. Bu ürünlerin özellikle sprey şeklinde olanları kolay bir kullanım deneyimi sağlar. Ürünü hafifçe sallayarak kullanım talimatına uygun şekilde püskürtme yaptığınızda deri cüzdanınızdaki kirler yüzeye zarar vermeden çözünür.

İyi bir deri temizleyici kullanıyorsanız bu ürünler aynı zamanda da deri bakımı gerçekleştirir. Böylelikle deri cüzdan temizliği ve bakımı için ayrı ürünler kullanmanıza gerek kalmaz. Bu da maliyet bakımından avantaj sağlar. Olası hataları önlemek ve deri cüzdanınızı uzun yıllar kullanmak için deri cüzdan temizliği sırasında deri temizleyicileri özellikle tavsiye ederiz.

Derideki Basit Lekeler İçin Sirke Deneyebilirsiniz

Deri cüzdan temizliği sırasında özel ürünler veya solüsyonlar kullanmak istemiyorsanız basit lekeler için sirke kullanabilirsiniz. Nitekim deri üzerindeki leke temizliğinde en etkili doğal ürün sirkedir. Bununla birlikte sirke miktarına ve uygulama şekline dikkat etmek gerekir. Aksi durumda deriye kalıcı hasarlar vermeniz mümkün.

Sirkeyle deri temizliği yaparken, sirkeyi asla lekenin üzerine doğrudan dökmemelisiniz. Bunun yerine, bir miktar pamuğa az miktarda sirke damlatarak leke üzerinde gezdirebilirsiniz. Hareketleriniz yavaşça ve dairesel olmalı. Çünkü sert ve zorlayıcı hareketler derinin renginde açılma meydana getirebilir. Tek yönlü hareketler de bu bağlamda olumsuz sonuçlar yaratabilir.

Sirkenin deri üzerinde nasıl bir etki yapacağını anlamak için uygulamayı öncelikle küçük bir yüzeyde denemeniz faydalı olur. Böylelikle uygulamanın ardından oluşabilecek kötü sonuçlar hakkında fikir sahibi olursunuz.

Ağır Lekeler İçin Arap Sabununu Deneyebilirsiniz

Deri üzerinde oluşan bazı lekeler diğerlerine oranla çok daha güçlü lekelerdir. Bunları sadece sirkeyle temizlemeniz mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda sirkeye az miktarda Arap sabunu karıştırıp yüzeye pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz. Veya bu ikisini temiz bir beze iyice yedirip yüzeye dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. İşlemin ardından yüzeyde kalan tortuları kuru ve pamuklu bir bezle almanız yeterli olacaktır.

Bu işlemin ardından deri cüzdanınızı kesinlikle suya tutmamalı, musluğun altında yıkamaya çalışmamalısınız. Suyla temas eden tüm deri çeşitleri sudan zarar görür. Üstelik yüzeyde kalan Arap sabunu çok fazla köpürür. Ve bu da derinizin düşündüğünüzden de fazla zarar görmesine neden olur.

Deri cüzdanınızda ağır leke temizliğinin ardından yüzeye özel bakım kremi uygulamanız faydalı olacaktır. Bu sayede yüzeyde ilk günkü kadar canlı ve güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

Deri Cüzdan Temizliğinden Sonra Nem Kalmadığından Emin Olmalısınız

Deri cüzdan temizliği sadece yüzey temizliğinden ibaret değildir. Temizliğin ardından yüzeyde kalan nemi de almak gerekir. Çünkü yüzeyde kalan nem bir süre sonra derinin doğal parlaklığını kaybetmesine neden olur. Bununla birlikte, yüzeydeki nemi alırken dikkatli olmalısınız. Yapacağınız ani ve sert hareketler yüzeyde çizilmeye yol açabilir.

Nemi almak için pamuklu bez veya kağıt havlu kullanabilirsiniz. Kullanacağınız pamuklu bez dikişsiz olursa daha iyi olur. Çünkü bezlerin dikiş kısımları da bazen yüzeyde çizik oluşmasına yol açabiliyor. Veya daha iyi bir alternatif olarak kağıt havlu kullanabilirsiniz. Yüzeydeki tüm nemi aldığınızdan emin oluncaya kadar işleme devam etmelisiniz.

Deri Cüzdanlarınızı Belli Periyotlarda Temizlemelisiniz

Deri cüzdanınızı ne sıklıkla ve nasıl kullandığınıza bağlı olarak temizlik periyotları değişecektir. Cüzdanınızı eğer titiz kullanıyor, fiziksel etkilerden koruyorsanız sıkça temizlemenize gerek yok. Fakat örneğin elleriniz çokça terliyor, cüzdanınızdan kötü kokular gelmeye başlıyorsa periyotları arttırmanız gerekir.

Diğer taraftan, cüzdanınız üzerinde hafif veya ağır leke oluştuğunu görüyorsanız temizlik periyodunuzu beklememelisiniz. Özellikle ağır lekelere zamanında ve etkin müdahale yaparsanız daha güzel sonuçlar alırsınız. Bundan farklı olarak deri cüzdanınızı aşırı ve sık sık temizlemenize gerek yok.

Deri Cüzdan Bakımında Balmumu Esaslı Kremler İyi Bir Seçimdir

Deri ürünlere düzenli şekilde yapılan temizlik ve bakım işleri ürünlerin kendine özgü dokularını korur, ömürlerini uzatır. Tüm deri ürünler zaman içinde doğal yağlarını kaybeder ve liflerde çatlama başlar. Bu çatlaklar aslında bir bakıma deri için bir tür yardım talebidir. Bu gibi durumlarda yüzeyde kalıcı deformasyon oluşmaması için yüzeye bakım yapmak gerekir.

Deri cüzdan bakımının en etkili ve en pratik yolu balmumu esaslı deri bakım kremleridir. Piyasada wax olarak da bilinen bu ürünler deriye kaybettiği yağı geri verir. Uygulama sırasında öncelikle temiz bir süngere az miktarda wax sürün. Ardından süngeri dairesel hareketlerle yüzeyde gezdirin. Hareketleriniz fazla sert olmamalı. Ancak derinin bakım kremini emmesi için fazla yumuşak da olmamalı.

Birkaç dakika bu şekilde sürme işlemini gerçekleştirdiğinizde deri bakım kremini emecektir. Son adımda yüzeydeki kalıntıları temizlemek için deriyi dikişsiz pamuklu bez veya kağıt havluyla silmeniz yeterli olur.

Deri Cüzdan Bakımı Hangi Periyotta Yapılmalı?

Eğer deri bakım kremiyle bakım yapmak istiyorsanız bu işlemi yılda 1 kez veya 6 ayda 1 yapmanız mümkün. Her iki seçenek de duruma göre faydalıdır. Kullanıcı eğer deri cüzdanı fiziksel etkilerden korumada zorluk çekiyorsa bakım periyodunu arttırabilir. Ancak ayda 1 veya haftada 1 bakım uygulamaları deriye fayda değil zarar verir. Çünkü balmumu özlü bakım kremlerini fazla kullanmak derinin iç katmanlarının havayla bağının kesilmesine neden olur. Bu da derinin içeriden çatlamasına ve ömrünün kısalmasına yol açar.

Bakım periyodu çok uzarsa derinin kendine özgü dokularının kaybolduğunu görebilirsiniz. Dahası deri cüzdan temizliği yapmadan bakım uygulamasını da gerçekleştirmemek gerekir. Bu da yine deri yüzeyinin zarar görmesine neden olur. Cüzdanınızı eğer güzelce temizler, bakımını da doğru ve düzenli şekilde yaparsanız ürünü uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanırsınız.

Deri Cüzdanı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deri cüzdan temizliği ve bakımı konulu bu yazımızda son olarak deri cüzdanı doğru kullanma şekillerine de kısaca işaret etmek istiyoruz. Bu konulara dikkat etmeniz ürünü uzun yıllar ve keyifle kullanmanıza büyük katkı sağlayacaktır.

  • Deri cüzdanınızı hiçbir zaman tıka basa doldurmamalısınız.
  • Kart gözlerini zorlamamalı, bir göze birden fazla kart koymamalısınız.
  • Bozuk para gözünde fazla şişkinlik oluşturmamalı, cüzdanınızı fazla esnetmemelisiniz.
  • Taşımak için pantolon cebinizi kullanıyorsanız otururken cüzdanınızı elinize almalı veya ceket cebinize koymalısınız.
  • Elleriniz terliyken cüzdanınıza dokunmamalı, kullanmanız gerekiyorsa öncelikle ellerinizdeki teri temizlemelisiniz. Deri cüzdanınızı elleriniz terliyken tutarsanız üzerinde zamanla leke oluştuğunu görebilirsiniz.
  • İmkanınız varsa terli veya kirli ellerinizi iyice yıkamalı, ellerinizdeki tüm nemi almaya da dikkat etmelisiniz. Ellerinizdeki ter ve kirler kadar nem de deri cüzdanlar için zararlıdır.
  • Cüzdanınızı kapalı bir ortamda saklamamalı, günde en az birkaç dakika havalandırmalısınız.
  • Cüzdanınızı kullanmadığınız zamanlarda naylon poşete kesinlikle sarmamalı, havayla temasını kesmemelisiniz.
  • Kirli ortamlarda tutmamalı, tozlara ve lekelere karşı önlem almalısınız.
  • Cüzdanınızda leke oluştuğunu gördüğünüzde lekeye zamanında ve doğru şekilde müdahale etmelisiniz.
  • Güneş ışığı, nem, rutubet ve ısı yayan araçlara karşı dikkatli olmalı, cüzdanınızı bunlara maruz bırakmamalısınız.
İletişim Bilgilerimiz

İstoç Ticaret Merkezi 19. Ada No:86-88 Bağcılar / İstanbul

[email protected]
Tel: (0212) 659 53 42