Deri Hakkında
Posted in

Sahte Deri

Sahte Deri Nasıl Anlaşılır?
Posted in

Sahte Deri Nasıl Anlaşılır?

Hakiki deri ürün almak isteyenlerin zihnini kurcalayan soruların başında şüphesiz ki “Sahte deri nasıl anlaşılır?” sorusu gelir. Hakiki deri kullanmaya alışkın olanlar sahte deriyi daha iyi tanır. Fakat buna alışkın olmayanlar bu konuda çeşitli tereddütler yaşar. Hediyelik deri eşya alırken de yine hakiki deri ile sahte deri arasındaki farklara dikkat etmek gerekir. Bu konudaki kafa karışıklıkları yanlış seçimler yapmaya neden olabilir. Sahte deriyi nasıl tanıyacağınızı bilirseniz kendinizi ve sevdiklerinizi sahte derinin zararlarından koruyabilirsiniz. Bu yazımızda sahte deri nasıl anlaşılır konusu hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Hakiki Deri Ürünlerde Mutlaka Hakiki Deri Olduğu Belirtilir

Bir ürün eğer hakiki deriyse ürünün etiket kısmında buna ilişkin bir bilgi mutlaka yer alır. Deri üreticileri ürünün görünür bir kısmına bu etiketi yerleştirir. Dolayısıyla ürünün etiketinde “hakiki deri” şeklinde bir ifade yoksa ürüne şüpheyle bakmalısınız. Ürünün etiketinde “suni malzeme” şeklinde bir ifade görürseniz bu durumda deri sentetik demektir. Çünkü hakiki deride suni malzeme yoktur. Bu malzemeler petrol ve türevlerinden elde edilen kimyasal maddelerden oluşur. Bazı sentetik deri çeşitlerinde plastik bile mevcuttur. Ürün açıklamalarında PVC veya PU gibi maddelerle karşılaşırsanız ürünün hakiki deri olmadığı sonucuna ulaşabilirsiniz.

Sahte Derinin Yüzeyi Düzdür

Derinin hakiki olup olmadığını gösteren önemli işaretlerden biri de yüzeyindeki gözeneklerdir. Sahte deri nasıl anlaşılır diye merak edenler bu gözeneklere de mutlaka dikkat etmeli. Özellikle hakiki deri cüzdanı anlamada bu konu çokça kafa karıştırır. Hakiki deri cüzdan kullanmaya alışkın olmayanlar yüzeydeki pürüzleri kusur gibi algılama eğilimindedir. Oysa hakiki derinin organik bir yapıya sahip olması, yüzeyinin gözenekli olmasına neden olur. Hakiki deri tıpkı cildimiz gibi canlı bir organizmadır. Alt katmanların hava alması derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Deri nasıl anlaşılır diye merak edenler gözeneklerin tabakalama sırasında kaybolmadığını unutmamalı.

Gözeneklerin yanı sıra çizikler ve kırışıklıklar da hakiki derinin özellikleri arasındadır. Almak istediğiniz ürünün yüzeyinde gözenek, çizik veya kırışıklık yoksa sahte olma ihtimali yüksektir. Hakiki derinin yüzeyindeki deformasyonlar aslında hayvanın doğal yaşamı sırasında karşılaştığı yara ve çiziklerden kaynaklanır. Örneğin ağaç kenarlarına takılma, deri üzerinde çiziğe neden olur. Veya başka hayvanlar tarafından ısırılma sonucunda da deri üzerinde farklı çizikler ve izlerin oluşması mümkündür. Deri yüzeyindeki pürtükler de derinin hakiki olduğuna işaret eder. Oysa sahte deride bunlar yoktur. Sahte derinin üretim teknikleri yüzeyde doğal deri görünümü oluşmasına izin vermez.

Sahte Derinin Yüzey Direnci Yüksektir

Derinin hakiki olup olmadığını anlamanın yollarından bir diğeri de yüzeye hafifçe baskı uygulamaktır. Sahte deri nasıl anlaşılır diye merak edenlerin bu işlemi kolayca gerçekleştirmeleri mümkün. Hakiki deriye baskı uyguladığınızda yüzeyde iz kalmaya bir süre devam eder. Oysa sentetik derilerde yüzey direnci yüksektir. Baskı nedeniyle yüzeye batma oluşmaz. Gerçi bu durum kullanıcıların sentetik derinin daha dayanıklı olduğunu düşünmelerine neden olur. Oysa hakiki derinin yüzey baskısını iletmesi organik dokulardan kaynaklanır. Ve derinin uzun yıllar ömrünü sürdürmesinin nedeni de bu dokulardır.

Hakiki derinin yumuşak bir yapısı vardır. Deriye dokunduğunuz anda bu yumuşaklığı hissedersiniz. Sentetik deride ise bu yumuşaklığı bulamazsınız. Elinizle dokunduğunuzda bu sertlik adeta bir plastik ürüne dokunuyormuşsunuz hissi yaratır. Oysa hakiki derinin yapısında hava boşlukları vardır. Bu boşluklar derinin yaşamını sürdürmesine izin verir. Ve derinin daha hafif bir nitelik kazanmasını sağlar. Üstelik ısı iletiminde de hakiki deriyi kusursuz hale getirir. Öyle ki elinizle dokunduğunuzda elinizin sıcaklığını bir süre saklar. Fakat suni derideki kimyasal maddeler buna izin vermez. Suni deri cüzdanı veya başka bir eşyayı elinize aldığınızda soğukluk hissetmenizin esas nedeni budur.

Sahte Deri Hakiki Deri Gibi Kokmaz

Hakiki derinin kendine özgü kokusunu ürünü elinize aldığınızda kolayca hissedersiniz. Sahte deri nasıl anlaşılır diye merak edenlerin bu yöntemi kullanmaları da mümkün. Hakiki derinin kokusu, derideki organik dokuların yaşamını sürdürmesinden kaynaklanır. Bu koku küflü bir kokudur. Tüylü yüzeyinde işleme gerçekleşmiş deri hiçbir zaman kokusuz değildir. Ürünün bakım ve temizliği ömrünü uzatır. Ve küf kokusunu makul seviyeye indirir. Sahte deri ise hiçbir zaman hakiki deri gibi kokmaz. Bu ürünlerin kokusu daha çok plastik kokusuna benzer. Üründe eğer kalitesi düşük sentetik materyaller kullanılmışsa plastik kokusu çok daha baskındır.

Sahte Deri Suyu Nemi Emmez

Hakiki deriye bir miktar su damlattığınızda deri suyu içine çeker. Su çektiği kısım ile diğer kısımlar arasında renk farkı oluşur. Oysa suni deri suyla temas ettiğinde yüzeyde emilim gerçekleşmez. Suyun akıp gitmesi sebebiyle temas ettiği kısımlarda renk farkı oluşmaz. Bununla birlikte su testinin şöyle bir sakıncası vardır. Bazı hakiki deri ürünlerde yüzeyde özel koruma katmanları mevcuttur. Özellikle boyalı deriler söz konusu olduğunda koruyucu katmanlar artar. Buna bağlı olarak su emilimi gerçekleşmez. Dolayısıyla su testi bu gibi durumlarda başarılı sonuç vermez.

Sahte Derinin Kenar Kısımları Düzgündür

Derinin sahte olup olmadığını kontrol edebileceğiniz kısımlardan biri de kenar kısımlarıdır. Eğer ürün hakiki deriyse kenar kısımları kaba görünür. Suni derinin kenar kısımları ise çok daha düzgündür. Çünkü makine yapımı olması kenar kısımlarının kaba görünmesini önler. Hakiki deride ise kenar kısımları hiçbir zaman mükemmel değildir. Çok katmanlı yapıya sahip hakiki derinin kenar kısımları çok daha kaba görünür.

Sahte Deri Büküldüğünde Renk Değiştirmez

Derinin sahte olup olmadığını anlamanın yollarından biri de bükme testidir. Kırışıklık testi olarak da deneyeceğiniz bu test sahte deri nasıl anlaşılır konusunda önemli bir ipucudur. Deriyi büktüğünüzde rengi hafifçe değişiyorsa bu durum hakiki olduğuna işaret eder. Bükmeyle birlikte renk değiştiren hakiki derinin kendine özgü bir esnekliği vardır. Bükük kısmın renk değiştirmesinin nedeni organik dokularda oluşan etkilerdir. Suni deride ise bükülme nedeniyle kırışma veya renk değişimi yoktur. Tümüyle sentetik malzemelerden üretilen suni deriler çok sert bir yapıda ve tek renklidir.

Dayanıklılık konusunda en iyi kalite tam damarlı deride mevcuttur. Bu ürünlerde derinin havaya en yakın katmanı en dayanıklı katmanıdır. Kıvrımı ve rengi de kendine özgüdür. Üst damarlı deriler ise hafif işlem görmüş derilerdir. Bu ürünler lüks deri grubunda yer alır. Hakiki deride ise en üst tabaka soyuktur. Böylelikle daha yumuşak bir deri ortaya çıkar. Deri aksesuarlarda tercih edilen hakiki deri işte budur. Bundan farklı olarak salpa deri ise farklı deri çeşitlerinden kesik parçaların birleşmesiyle ortaya çıkar. Bu parçalar özel bir yapıştırıcıyla bir araya gelir. Bu deri çeşidinin de görüntüsü düzgün değildir. Dayanıklılığı ise hakiki deriye oranla daha yüksektir.

Sahte Derinin Arka Yüzeyinde Astar Bulunur

Derinin hakiki olup olmadığını anlamanın yollarından biri de arka yüzeyine bakmaktır. Hakiki derinin arka yüzeyinde kadifemsi bir görünüm vardır. Bu görünümü deriye lifli yapısı sağlar. Derinin arka kısmı lif lif bir görünüme sahipse hakiki olduğunu düşünebilirsiniz. Suni deride ise böyle bir görüntü yoktur. Sahte deri nasıl anlaşılır diye merak edenler üründe astar olup olmadığına özellikle dikkat etmeli. Çünkü derinin sahte olduğunun anlaşılmaması için arka yüzey genellikle astarla örtülüdür. Astarı kaldırma imkanınız varsa sahte derinin makine ürünü sentetik dokusunu kolaylıkla görürsünüz.

Sahte Deri Bir Anda Ateş Alarak Yanar

Sahte deriyi anlamanın yollarından biri de küçük bir bölümüne ateş uygulamaktır. Ateşle temas eden sahte deriden yanık plastik kokusu çıkar. Oysa hakiki deri yanık saç gibi kokar. Üzerinde ise kömürleşme başlar. Hakiki deride hiçbir zaman ateş alarak yanma gerçekleşmez. Ateşin etkisiyle için için yanma başlar. Sahte deride ise petrol türevi kimyasal maddeler vardır. Bu nedenle bu ürünler bir anda alev alarak yanar. Hakiki deriden ateşi uzaklaştırdığınızda yanma olayı sona erer. Suni deride ise yanma devam eder. Çıkan koku ise genzi yakar. Bir süre sonra nefes almak zor hale gelir. Sahte deri nasıl anlaşılır diye merak edenler bu testi derinin görünmeyen küçük bir parçasına uygulayabilir. Fakat uygulama sırasında dikkatli olmak gerekir.

Sahte Deride Pahalı Olabilir

Genel olarak baktığımızda sahte deri ürünlerin fiyatlarının hakiki deriye oranla daha ucuz olduğunu görüyoruz. Hakiki derinin temini ve işlenmesi zor olduğu için bu durum fiyatların artmasına yol açar. Suni deri ürünler ise makine yapımı olduğu için çok daha ucuzdur. Bununla birlikte bir ürünün fiyatını etkileyen farklı unsurlar vardır. Bazı durumlarda hakiki deri ürünler için de kampanyalı satış imkanları söz konusudur. Dolayısıyla sahte deri nasıl anlaşılır diye merak edenler fiyat farkı konusunda aceleci davranmamalı.

İletişim Bilgilerimiz

İstoç Ticaret Merkezi 19. Ada No:86-88 Bağcılar / İstanbul

[email protected]
Tel: (0212) 659 53 42