Deri Hakkında
Posted in

Deri Tabaklama Yöntemleri

Deri Tabaklama Yöntemleri
Posted in

Deri Tabaklama Yöntemleri Nedir?

Deri tabaklama yöntemlerii deri işçiliğinin en önemli aşamalarından biri olarak yüzyıllardan beri devam eden bir deri işleme sürecidir.

Deri tabaklama yöntemleri esas olarak ham derinin işlenmesi aşamasıdır. Bu aşamada farklı tabaklama yöntemleri kullanılmaktadır. Derinin kullanılabilir bir ürün olması için olmazsa olmaz işlemlerden biridir. Tabaklama ile birlikte deri kullanıma hazır hale gelmekte ve günlük kullanılan ürünler elde edilebilmektedir.

  • Kemer
  • Cüzdan
  • Aksesuar
  • Mobilya
  • Halı
  • Post
  • Saat kordonu

Bu alanlar derini kullanım alanlarından sadece birkaçı olarak karşımıza çıkmaktadır. Deri insanlığın var oluşu ile birlikte var olmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Derini işlenmesi be sunulması da en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle çeşitli tabaklama yöntemleri bulunmuştur.

  • Bitkisel tabaklama
  • Madensel tabaklama
  • Finisaj

Bu tabaklama yöntemleri en çok bilinen tabaklama usulleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemler ile deri kullanıma hazır hale gelebilmektedir.

Bitkisel Tabaklama

Bitkisel tabaklama, tabaklama yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntem için kullanılan maddeler doğada farklı şekilde bulunabilmektedir.

  • Bitkilerin kabukları
  • Bitki yaprakları
  • Meyve
  • Meyve ya da sebze tohumlarında

Bu maddeler içerisinde bulunan maddeler ancak suda çözündükten sonra tabaklama işlemlerinde kullanılabilir. Bu maddeler deri içerisine girerek deri tarafından yavaş yavaş emilir. Deri bu emme işlemi ile bağlanmış olur. Bu işlem belirli bir dengeye gelene kadar devam eder.

Kullanılan maddelerin türüne ve çeşidine göre farklı deri çeşitleri elde edilebilir. Bitkisel tabaklama genellikle dar kuyular içerisinde yapılmaktadır. Bunun en büyük nedeni ile deri ile tabaklama maddesinin tam olarak birbirine girmesidir. Tüm bunların yanında bu yöntem genellikle kösele deri tabaklaması için kullanılmaktadır.

Madensel Tabaklama

Madensel tabaklama ya da krom tabaklama olarak bilinen bir tabaklama yöntemidir. Bitkisel tabaklamada kullanılan ürünlerin aksine doğada çözülmemiş bir şekilde bulunmaktadır. Bu yöntemde krom tabaklama oldukça önemlidir. Krom tuzları ile tabaklanma da iki yöntem ile yapılabilmektedir. Bu yöntemlerden sonra krom asidi, krom tuzlarına indirgeniz. Krom tuzları ise tabaklama yeteneğine sahip olmaktadır. Krom tabaklama her ne kadar zahmetli gibi görünse de oldukça avantajlı bir tabaklama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her türlü deri tabaklaması için kullanılabilir. Bunun yanında maliyeti de oldukça azdır. Diğer tabakalama yöntemlerine göre daha ucuzdur. Deriye iyi özellikle ve nitelik kazandırmaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı özellikle endüstri alanında oldukça fazla kullanılmaktadır.

Finisaj

Finisajile derinin dışarıdan gelebilecek etkilerden korunması sağlanmaktadır. Bunun yanında derinin daha kaliteli görünmesi ve daha değerli olması için yapılan kaplama işlemi de denilebilmektedir.

  • Derinin dışarıdan gelebilecek etkilere karşı koruma
  • Yüzeyin daha düzgün olmasını sağlama
  • Derinin kullanım değerini arttırma

Bu amaçlar ve daha fazlası için finisaj kaplama yapılmaktadır. Esas olarak derinin son kontrolü ve düzenlenmesi olarak da bilinmektedir.

Aldehite Tabaklama:

Bu tabaklama yöntemindeki amaç ise beyaz ve krem renkli deri elde etmektir. İşlem sırasında oxazolidin ve glutaraldehyde bileşenleri kullanılmaktadır. Deri giyimde, araba döşemelerinde ve bebek ayakkabı üretiminde sıkça kullanılan deri türleri bu tabaklama işlemi ile açığa çıkar. Keçi derisi bu tabaklamaya maruz kalırsa ortaya son derece emici ve yumuşak bir deri çıkar.

Alum Tabaklama:

Bu tabaklama yönteminin bir diğer adı da tuzlamadır. Doğal ürünler olan protein bileşenleri, un ve yumurta bir arada kullanılarak işlenir ve tabaklama işlemi gerçekleştirilir. Sert bir deri elde etmek amacı ile yapılan bu işlemde kullanılan ürünler doğal olduğu için suya girdiğinde çürüme meydana gelmektedir.

Yapay Tabaklama:

Bu tabaklamada da beyaz deri elde edilir. Bitkisel tabaklamada kullanılan ürünlerin zaman içerisinde hammadde sıkıntısına dönüşmesi yapay tabaklama işlemini ortaya çıkarmıştır.  Novolac ve Neradol gibi güzel kokulu polyerler kullanılarak tabaklama işlemi gerçekleştirilir.

Fiziksel Tabaklama:

Özgün bir tabaklama yöntemidir. Dış faktörlerin devre dışı olduğu, sadece derinin içinde yer alan bağ dokusunun kırılması sonrasında elde edilen bir tabaklama tekniğidir. Bu işi yapabilen ustalar ise az sayıdadır. İşlem sonrasında deri yumuşar ve hafif bir yapıya kavuşur. Suya girdiğinde ise yapısı bozulur ve sertleşir.

Bizi sosyal medya üzerinden takip edebilir ve oradan da sipariş verebilirsiniz.

 

İletişim Bilgilerimiz

İstoç Ticaret Merkezi 19. Ada No:86-88 Bağcılar / İstanbul

[email protected]
Tel: (0212) 659 53 42